Μανιταρόπιτα με αυθεντική σκληθριώτικη συνταγή



Από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα, οι λάτρεις των μανιταριών, όπως κι εμείς, είχαν την ευκαιρία να βρουν μανιτάρια και να τα απολαύσουν με διάφορους τρόπους μαγειρέματος. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε την μανιταρόπιτα που φτιάξαμε, ακολουθώντας μια αυθεντική συνταγή από το Σκλήθρο Λάρισας.

Η Συνταγή

Πέρνουμι μια ουκά μαντάρες, λουγής, λουγής και τσ’ κόβουμι σι μικρά κουμματάκια. Τις βάνουμι σ’ έναν τετζερέ μι λίγου λάδ’ απ’ τ’  Γλυμμέν’ του Μύλου και τις τσιγαρίζουμι.


Βάνουμε τότες δυο μιγάλα κρουμμύδια που τ’ άχουμι κόψ’ μικρά μικρά κουμματάκια μι του μαχαίρ’ και συνιχίζουμι του τσιγάρσμα.


Μόλις δούμι πως οι μαντάρες λίγου μαράθκαν’, ρίχνουμι ένα πλόχειρου αλάτ’, λίγου πιπιράκ’, ένα φύλλου βάιο, ένα μαστάκ’ άνιθου, μπαχάρ’ και μια κουμμέν πιπιριά. Αφήνουμι τσ’ μαντάρες να βράσουν μέχρι να σουθούν τα ζμιά. Δεν βάνουμι καθόλ’ νιρό!


Μόλις δούμι πως οι μαντάρες έχουν ρουφύξ’ του ζμί, σβήνουμι τ’ φουτιά κι τσ’ αφήνουμι να κρυώσουν. Πέρνουμι του βάιου και τον βγάνουμι απ’ τουν τετζερέ. Ρίχνουμι κι ένα πλόχειρου ρύζ’ για να ρουφύξ’ του ζμί. 

Όταν η κουρκούτ’ με τσ’ μαντάρες έχει κρυώσ’, ρίχνουμι δυο αυγά κι 100 δράμια κασέρ’ τρυμμένου κι ανακατώνουμι τ’ κουρκούτ’.

Τότες, πασαλίβουμι με λίγου λάδ’ απ’ τ’ Γλυμμέν’ του Μύλου του ταψί τσ’ κουζίνας κι αρχινάμι να απλώνουμι τα φύλλα, που ’χουμι ανίξ’ μαναχοί μας. Βάνουμι τρία φύλλα καταή στου ταψί κι μιτά απλούνουμι τ’ κουρκούτ’ μι τσ’ μαντάρες.

Μιτά, απλώνουμι κι τρία φύλλα από πάν’ και λαδώνουμι καλά του φύλλου. Χαράζουμι μ’ ένα μαχαίρ’ ντ’ πίτα και πασπαλίζουμι μι λίγου σμιτ. 
 

Ψήνουμι ντ’ πίτα στου φούρνου 40 λιπτά στους 180ο. Άμα δούμι πως ξικουλάει απ’ κατ’, ντ’ βγάζουμι απ’ του φούρνου. Μόλις κρυώσ’, ντ’ κόβουμι σι κουμμάτια.




Και αν δεν μπορέσατε να αποκωδικοποιήσετε αυτή τη θαυμάσια συνταγή, γραμμένη στη θεσσαλική ντοπιολαλιά, μπορείτε να απολαύσετε μανιταρόπιτες και άλλα λαχταριστά εδέσματα στην επερχόμενη Μανιταρογιορτή του Σκλήθρου, το Φθινόπωρο του 2018.

Καλή σας όρεξη!