Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μανιταρόπιτα με αυθεντική σκληθριώτικη συνταγή
Από τα μέσα Μαΐου μέχρι σήμερα, οι λάτρεις των μανιταριών, όπως κι εμείς, είχαν την ευκαιρία να βρουν μανιτάρια και να τα απολαύσουν με διάφορους τρόπους μαγειρέματος. Σήμερα, σας παρουσιάζουμε την μανιταρόπιτα που φτιάξαμε, ακολουθώντας μια αυθεντική συνταγή από το Σκλήθρο Λάρισας.

Η Συνταγή

Πέρνουμι μια ουκά μαντάρες, λουγής, λουγής και τσ’ κόβουμι σι μικρά κουμματάκια. Τις βάνουμι σ’ έναν τετζερέ μι λίγου λάδ’ απ’ τ’  Γλυμμέν’ του Μύλου και τις τσιγαρίζουμι.


Βάνουμε τότες δυο μιγάλα κρουμμύδια που τ’ άχουμι κόψ’ μικρά μικρά κουμματάκια μι του μαχαίρ’ και συνιχίζουμι του τσιγάρσμα.

Μόλις δούμι πως οι μαντάρες λίγου μαράθκαν’, ρίχνουμι ένα πλόχειρου αλάτ’, λίγου πιπιράκ’, ένα φύλλου βάιο, ένα μαστάκ’ άνιθου, μπαχάρ’ και μια κουμμέν πιπιριά. Αφήνουμι τσ’ μαντάρες να βράσουν μέχρι να σουθούν τα ζμιά. Δεν βάνουμι καθόλ’ νιρό!


Μόλις δούμι πως οι μαντάρες έχουν ρουφύξ’ του ζμί, σβήνουμι τ’ φουτιά κι τσ’ αφήνουμι να κρυώσουν. Πέρνουμι του βάιου και τον βγάνουμι απ’ τουν τετζερέ. Ρίχνουμι κι ένα πλόχειρου ρύζ’ για να ρουφύξ’ του ζμί. 

Όταν η κουρκούτ’ με τσ’ μαντάρες έχει κρυώσ’, ρίχνουμι δυο αυγά κι 100 δράμια κασέρ’ τρυμμένου κι ανακατώνουμι τ’ κουρκούτ’.

Τότες, πασαλίβουμι με λίγου λάδ’ απ’ τ’ Γλυμμέν’ του Μύλου του ταψί τσ’ κουζίνας κι αρχινάμι να απλώνουμι τα φύλλα, που ’χουμι ανίξ’ μαναχοί μας. Βάνουμι τρία φύλλα καταή στου ταψί κι μιτά απλούνουμι τ’ κουρκούτ’ μι τσ’ μαντάρες.

Μιτά, απλώνουμι κι τρία φύλλα από πάν’ και λαδώνουμι καλά του φύλλου. Χαράζουμι μ’ ένα μαχαίρ’ ντ’ πίτα και πασπαλίζουμι μι λίγου σμιτ. 
 

Ψήνουμι ντ’ πίτα στου φούρνου 40 λιπτά στους 180ο. Άμα δούμι πως ξικουλάει απ’ κατ’, ντ’ βγάζουμι απ’ του φούρνου. Μόλις κρυώσ’, ντ’ κόβουμι σι κουμμάτια.
Και αν δεν μπορέσατε να αποκωδικοποιήσετε αυτή τη θαυμάσια συνταγή, γραμμένη στη θεσσαλική ντοπιολαλιά, μπορείτε να απολαύσετε μανιταρόπιτες και άλλα λαχταριστά εδέσματα στην επερχόμενη Μανιταρογιορτή του Σκλήθρου, το Φθινόπωρο του 2018.

Καλή σας όρεξη! 
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Coprinus comatus στη μάχη κατά της λευχαιμίας

Το αρκετά διαδεδομένο και εδώδιμο μανιτάρι Coprinus comatus που ευδοκιμεί στα λιβάδια της Ευρώπης και της Αμερικής φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της λευχαιμίας.
Είναι ήδη γνωστό πως ο Coprinus comatus έχει μεγάλη θρεπτική αξία, λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιμικροβιακής του δράσης. Σε διάφορες μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί πως αυτό το μανιτάρι περιέχει στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη και γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. 
Μια καινούργια όμως έρευνα από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φλόριντας των ΗΠΑ απέδειξε πως μία πρωτεΐνη του μανιταριού Coprinus comatus συμβάλλει στη θανάτωση του λευχαιμικού κυττάρου T. 
Συγκεκριμένα, οι εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν πως η πρωτεΐνη Υ3 που υπάρχει στο μανιτάρι αυτό δεσμεύεται με τη γλυκάνη LDNF και μ’ αυτή τη διεργασία τα ένζυμα που προκύπτουν είναι ικανά να θανατώσουν το λευχαιμικό κύτταρο T σε ένα ποσοστό 90%. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δημοσιε…

Ο Ιούλιος των μανιταριών

Ο φετινός Ιούλιος αποδείχθηκε παραδεισένια εποχή για όσους εξόρμησαν στα δάση και στους αγρούς για άγρια μανιτάρια. Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του Mushring.comη καρποφορία συνεχίζεται ως έναν βαθμό μέχρι τις 20 Ιουλίου. Οι περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθούν άγρια μανιτάρια είναι από την Κεντρική Ελλάδα και πάνω, και κυρίως στην Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη. 
Από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα, κατεξοχήν καλοκαιρινά μανιτάρια, όπως τα αγαπημένα μας Καισαρικά (Amanita caesarea), εντοπίστηκαν σε μεγάλη αφθονία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Το παράδοξο όμως ήταν πως χαρήκαμε ιδιαιτέρως με τον εντοπισμό ειδών, σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες, που απαντούν κυρίως το Φθινόπωρο, όπως οι Μακρολεπιότες (Macrolepiota procera). 
Το ακόμη πιο παράδοξο που συνέβη αυτόν τον Ιούλιο είναι πως αναπτύχθηκαν όχι μόνο φθινοπωρινά μανιτάρια, αλλά ακόμη και ορισμένα χειμωνιάτικα είδη, όπως οι Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε γειτονικές βαλ…

Πλένονται ή δεν πλένονται τα μανιτάρια;

Ένα θέμα συζήτησης που πυροδοτεί συχνά σχόλια και διχάζει τους λάτρεις των μανιταριών είναι το εάν πρέπει ή όχι να πλένονται τα μανιτάρια προτού μαγειρευτούν. Επειδή είναι γνωστό πως τα μανιτάρια λόγω της πορώδους σύνθεσής τους είναι αρκετά απορροφητικά, έχει επικρατήσει η άποψη πως τα μανιτάρια δεν πρέπει να πλένονται και αρκεί απλώς να σκουπίζονται με μια υγρή πετσέτα ή να καθαρίζονται με ένα βουρτσάκι.
Σίγουρα, μια μέθοδος γρήγορου καθαρισμού με υγρή πετσέτα εφαρμόζεται εύκολα σε μανιτάρια μικρής ποσότητας και κυρίως σ’ αυτά που προέρχονται από καλλιέργεια. Εφόσον τα μανιτάρια καλλιεργούνται μέσα σε αποστειρωμένα κομπόστ, ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια και ταυτόχρονα διατίθενται στον καταναλωτή αρκετά καθαρά. 
Τι γίνεται όμως με τα μανιτάρια που συλλέγουμε στο δάσος; Αρκεί ένα απλό υγρό καθάρισμα για να απομακρυνθούν οι λάσπες, τα βακτήρια και τα έντομα; Σ’ αυτή την περίπτωση ασφαλώς και επιβάλλεται το πλύσιμο με νερό, αρκεί να ληφθεί υπόψη πως απαιτ…