Mushring - WMF

Το MushringWMF (Wild Mushrooms Finder) είναι μία καινοτόμος και παγκοσμίως πρωτοποριακή διαδικτυακή εφαρμογή πρόγνωσης ευδοκίμησης άγριων μανιταριών. Οι προγνώσεις του Mushring καλύπτουν όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο, την Ασία και όλη τη Βόρειο Αμερική, με την προοπτική σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι διαθέσιμες και για το νότιο ημισφαίριο. Στους χρήστες της εφαρμογής παρέχονται προγνωστικοί χάρτες αυτών των περιοχών για μέχρι και 8 ημέρες στο μέλλον.
Το MushringWMF είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο Mushring.com, όπου κάποιος μπορεί να εγγραφεί αρχικά ως χρήστης, στη συνέχεια να επιλέξει το επιθυμητό χρονικό διάστημα (6 ημερών, 1 μήνα, 3 και 6 μηνών) πρόσβασης στους 8-ήμερους προγνωστικούς χάρτες και τελικά να καταβάλλει το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο μέσω του PayPal.
Το MushringWMF λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της METEOANALYSIS στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου στα Ιωάννινα. Οι προγνώσεις ευδοκίμησης άγριων μανιταριών πραγματοποιούνται έπειτα από την εκτέλεση μετεωρολογικών μοντέλων αιχμής, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες της κάθε γεωγραφικής περιοχής. Τα υψηλής χρονικής και χωρική ανάλυσης παραγόμενα προγνωστικά μετεωρολογικά δεδομένα μαζί με σύγχρονα δορυφορικά δεδομένα χρήσης γης, υψηλής χωρικής ανάλυσης, χρησιμοποιούνται για την τροφοδότηση ενός αλγορίθμου αυξημένης πολυπλοκότητας, από τον οποίο παράγεται η τελική πρόγνωση ευδοκίμησης άγριων μανιταριών. Ο αλγόριθμος που παράγει την τελική πρόγνωση έχει προκύψει έπειτα από επισταμένη στατιστική ανάλυση ιστορικών δεδομένων ευδοκίμησης άγριων μανιταριών σε συνδυασμό με μετεωρολογικά και κλιματικά δεδομένα, η οποία αποκάλυψε τις βασικές σχέσεις μεταξύ της ευδοκίμησης των μανιταριών και των καιρικών συνθηκών, σε διάφορες χρονικές κλίμακες. Τέλος, πραγματοποιείται κατάλληλη επεξεργασία των αποτελεσμάτων της πρόγνωσης, ώστε αυτά να οπτικοποιηθούν σε μορφή χαρτών και να παρουσιαστούν στους τελικούς χρήστες του Musrhring.com.
Το MushringWMF αναπτύχθηκε από μία ομάδα επιστημόνων – ερευνητών, αποφοίτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και από άτομα που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στον εντοπισμό και τη συλλογή άγριων μανιταριών.

Το MushringWMF αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Η ομάδα του MushringWMF συνεχίζει την επιστημονική έρευνα με σκοπό τη βελτιστοποίηση του αλγορίθμου πρόγνωσης και εντείνει τις προσπάθειές της για την επέκταση των προγνώσεων σε ακόμη περισσότερες περιοχές του πλανήτη, φιλοδοξώντας το MushringWMF να λάβει περίοπτη θέση στα μέσα που χρησιμοποιούν για τις μυκητολογικές τους αναζητήσεις οι μανιταρόφιλοι όλης της υφηλίου.