Ο τρόπος μαγειρέματος επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά των μανιταριών!




Πρόσφατη έρευνα από μια ομάδα Ισπανών ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο «International Journal of Food Sciences and Nutrition» απέδειξε πως ο καλύτερος τρόπος για να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά και η αντιοξειδωτική δράση των μανιταριών είναι να μαγειρεύονται σε φούρνο μικροκυμάτων ή να ψήνονται στη σχάρα.
Η έρευνα εφαρμόστηκε σε τέσσερα ευρέως διαδεδομένα μανιτάρια καλλιέργειας, στα Agaricus bisporus, Lentinula edodes (shiitake), Pleurotus ostreatus και Pleurotus eryngii, τα οποία αφού πρώτα μαγειρεύτηκαν έπειτα υποβλήθηκαν σε ψυχρή ξήρανση (freeze-dried) και μελετήθηκε η σύνθεση και η αντιοξειδωτική τους δράση. 
Από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προέκυψε πως η σύσταση της πολυφαινόλης και η αντιοξειδωτική δράση είχε αυξηθεί σημαντικά στα μανιτάρια που είχαν μαγειρευτεί στο φούρνο μικροκυμάτων ή είχαν ψηθεί στη σχάρα, χωρίς ταυτόχρονα να σημειωθούν σημαντικές απώλειες της θρεπτικής τους αξίας. Μάλιστα, η προσθήκη λίγο ελαιόλαδου σε ψημένα μανιτάρια βελτίωσε ακόμη περισσότερο την αντιοξειδωτική δράση των μανιταριών.
Αντίθετα, εκείνα τα μανιτάρια που είχαν τηγανιστεί και εκείνα που είχαν βράσει σε νερό παρουσίασαν σοβαρές απώλειες σε πρωτεΐνες και σε αντιοξειδωτικά, μειώνοντας έτσι τη θρεπτική τους αξία.
Εφόσον, λοιπόν, επιλέγουμε να υιοθετούμε τα μανιτάρια στη διατροφή μας προκειμένου να ωφεληθούμε από τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, τα ιχνοστοιχεία και ο ψευδάργυρος, είναι κρίμα να τα καταστρέφουμε με το τηγάνισμα!
Οι Ισπανοί ερευνητές έδωσαν μ’ αυτή την έρευνα απαντήσεις σε ένα θέμα που λίγο πολύ οι περισσότεροι το υποψιαζόμασταν, καθώς γενικά το τηγάνισμα είναι ένας ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος. Από εδώ και στο εξής, ψήστε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο και απολαύστε ένα νόστιμο και ταυτόχρονα υγιεινό γεύμα.