Ιούλιος και άγρια μανιτάρια στην Ελλάδα γίνεται;



Μπορεί η ανομβρία του περασμένου Φθινοπώρου να άφησε παραπονεμένους όλους εκείνους που περίμεναν με ανυπομονησία να βρουν άγρια μανιτάρια στην Ελλάδα, ωστόσο ο Μάιος φάνηκε αρκετά γενναιόδωρος. Και ενώ πολλοί πίστευαν πως μετά τον Μάιο τελείωσε η μανιταροσεζόν και περίμεναν να ξαναβγούν οι πολυπόθητοι καρποί του δάσους πάλι με τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, εντούτοις φαίνεται πως ακόμη και το καλοκαίρι θα μαζεύουμε μανιτάρια!

Οι βροχές του δεύτερου δεκαημέρου του Ιουνίου ευνόησαν πάλι την ανάπτυξη των άγριων μανιταριών στα πανέμορφα δάση και λιβάδια της Ελλάδας και όπως αποτυπώνεται και στον προγνωστικό χάρτη του Mushring.com, η καρποφορία συνεχίζεται και στις αρχές Ιουλίου!

Στο ακόλουθο διάγραμμα, παρατίθενται τα χιλιοστά βροχής για τον φετινό Ιούνιο από τον μετεωρολογικό σταθμό Ασπραγγέλων Ιωαννίνων. Μέχρι τις 25 Ιουνίου, σημειώθηκαν 19 ημέρες βροχής και τα συνολικά χιλιοστά βροχής για αυτές τις 19 ημέρες ήταν 131.2!
Επίσης, παρατίθεται και ένα συγκριτικό διάγραμμα με τα χιλιοστά βροχής στην περιοχή της Δωδώνης Ιωαννίνων για τον περσινό και τον φετινό Ιούνιο. Με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από τον μετεωρολογικό σταθμό της Δωδώνης, βλέπουμε πως οι ημέρες βροχής του Ιουνίου 2018 είναι πάνω από διπλάσιες σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017. 

Τα καλαθάκια μας, λοιπόν, ανά χείρας ξανά για να απολαύσουμε πλούσιες καλοκαιρινές καρποφορίες!