Ελπίδα ζωής από τον Αμανίτη φαλλοειδή




Ο Αμανίτης φαλλοειδής, γνωστός και με τη λαϊκή ονομασία ως «θανατίτης», είναι ένα τοξικό μανιτάρι και μάλιστα από τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα. Σε κάθε διάλεξη ή σεμινάριο άγριων μανιταριών θα έχετε ακούσει τους εισηγητές να προβαίνουν σε εκτενή αναφορά σ’ αυτό το πολύ επικίνδυνο μανιτάρι, εφιστώντας την προσοχή των συλλεκτών, καθώς είναι πολύ διαδεδομένο στα ελληνικά δάση. 

Πρόσφατα, όμως, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά απέδειξαν σε μελέτη πως ο Αμανίτης φαλλοειδής μπορεί να λειτουργήσει και σωτήρια για τη ζωή του ανθρώπου.

Ενώ, λοιπόν, η κατανάλωση του «θανατίτη» επιφέρει έναν αργό και βέβαιο θάνατο, καθώς δεν υπάρχει αντίδοτο, μια ουσία που περιέχει αυτό το μανιτάρι, η πρωτογενής τοξίνη α-Αμανιτίνη, εφόσον επεξεργαστεί και τροποποιηθεί στο εργαστήριο, μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα του ήπατος.

Έτσι, χάρη στο θανατηφόρο αυτό μανιτάρι, ανοίγεται ένας νέος δρόμος στην ιατρική επιστήμη, προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος στο ήπαρ και στο πάγκρεας.