Ριζότο με Βωλίτες: από το δάσος στο πιάτο σας!



Ένα εύκολο, γρήγορο και συνάμα γευστικό γεύμα ειδικά για τα φθινοπωρινά βράδια είναι ασφαλώς ένα ριζότο με άγρια μανιτάρια. Ειδικά δε οι Βωλίτες, που αφθονούν στα δάση της Ελλάδας αυτή την εποχή, αποτελούν την πιο ιδανική επιλογή για εκείνους που επιθυμούν να προσφέρουν μια ξεχωριστή γευστική πινελιά στο γεύμα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ετοιμάσαμε, λοιπόν, ένα ριζότο με Βωλίτες για τέσσερα άτομα και σας παρουσιάζουμε τη συνταγή βήμα προς βήμα, έτσι όπως την εκτελέσαμε.

Υλικά: 

250γρ. άγρια μανιτάρια Boletus edulis
400γρ. ρύζι τύπου «νυχάκι». (Μολονότι συνιστάται για το ριζότο ρύζι «γλασέ», εμείς γευστικά προτιμούμε το «νυχάκι»).
100γρ. τριμμένο κίτρινο τυρί.
1 μετρίου μεγέθους ξερό κρεμμύδι.
1 σκελίδα σκόρδο.
Ελαιόλαδο.
Λευκό κρασί
Αλάτι, μαύρο πιπέρι, γλυκιά πάπρικα και λίγο μαϊντανό. 
Ζωμό από μανιτάρια.

Εκτέλεση:


Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι τα μανιτάρια με το σκόρδο κομμένο σε μικρά κομμάτια με λίγο ελαιόλαδο. Την ώρα του σοταρίσματος, προσθέτουμε στα μανιτάρια λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι. Μόλις δούμε πως τα μανιτάρια έχουν αρχίσει να ροδίζουν, τότε σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί. Εμείς χρησιμοποιήσαμε ένα σφηνάκι Μοσχοφίλερο.


Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο και όταν αρχίσει να μαραίνεται το κρεμμύδι, τότε βάζουμε και το ρύζι και σοτάρουμε για ένα λεπτό όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, αρχίζουμε να προσθέτουμε το ζωμό από μανιτάρια. Εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζωμός λαχανικών, ζωμός κότας ή και σκέτο νερό. Έχοντας προσθέσει περίπου τέσσερις κουταλιές ζωμό με μια μεγάλη κουτάλα, αρχίζουμε να ανακατεύουμε το ρύζι με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι, μαύρο πιπέρι και τη γλυκιά πάπρικα -ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός-.

Όταν δούμε πως το ρύζι αρχίζει να απορροφά το ζωμό, τότε προσθέτουμε και άλλο ζωμό, τόσο ώστε να υπάρχουν αρκετά υγρά για να βράσει το ρύζι. Μετά από δέκα λεπτά βράσης του ρυζιού, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια και ανακατεύουμε όλο το μείγμα.


Προσέχουμε να ανακατεύουμε συνεχώς το μείγμα και να προσθέτουμε διαδοχικά ζωμό. Μετά από δέκα λεπτά περίπου το ριζότο μας είναι σχεδόν έτοιμο. Λίγο πριν το κατεβάσουμε από την εστία, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί -επιλέξτε εκείνο που σας αρέσει- και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Σερβίρετε το ριζότο ζεστό και συνδυάστε το με ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο. 


Καλή σας όρεξη!