Στιγμιότυπα από τη μανιταρογιορτή στη Λίμνη Πλαστήρα

Ο κ. Μίχος με τους εξ Ιωαννίνων αφιχθέντες

Μπορεί ο καιρός να μην ήταν σύμμαχός μας την Κυριακή 14 Απριλίου που πραγματοποιήθηκε η γιορτή των «Μαρτιάτικων» στο Νεοχώρι Καρδίτσας, ωστόσο όσοι παραβρεθήκαμε σ’ αυτήν τη θαυμάσια γιορτή μανιταριών περάσαμε μια υπέροχη Κυριακή σε έναν φιλόξενο τόπο και παρέα με πολύ καλούς φίλους.

Η γιορτή ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με εξόρμηση για μανιτάρια στο δάσος και παρά τη βροχή οι λάτρεις της φύσης και των μανιταριών δεν φάνηκαν να πτοούνται.

Η θέα από το Νεοχώρι

Ταυτόχρονα, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγ. Γεωργίου Νεοχωρίου τα μέλη του Συλλόγου των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας, του Συλλόγου Νέων Νεοχωρίου και ο κ. Παρασκευαΐδης έκαναν τις απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να υποδεχτούν τους επισκέπτες της γιορτής και να τους φιλέψουν με μανιταροεδέσματα. 

Η Άννα Γεροφώτη, η ταμίας του Συλλόγου Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας

Τα super τηγάνια προετοίμασαν για όλους εμάς ένα νοστιμότατα κριθαρότο με μανιτάρια που έγινε ανάρπαστο, τα μέλη των Μανιταρόφιλων Θεσσαλίας είχαν μαγειρέψει μια καταπληκτική μανιταρόσουπα με άγρια μανιτάρια και φυσικά σε μια τέτοια γιορτή στη Θεσσαλία δεν μπορούσαν να λείπουν οι μανιταρόπιτες, όπως επίσης δεν έλειψαν τα κεράσματα των Μανιταροπροϊόντων Γρεβενών, και κυρίως τα λουκουμάκια με κανθαρέλες.

Ο κ. Παρασκευαΐδης μαγειρεύοντας τις σπεσιαλιτέ του
Η Άννα Γεροφώτη με τον Γιώργο Καραντώνη


Επίσης, στους επισκέπτες προσφέρθηκαν εντελώς δωρεάν καφές espresso, νερά, αναψυκτικά και άφθονο κρασί. Όλοι εμείς οι επισκέπτες τιμήσαμε δεόντως όσα απλόχερα μάς προσφέρθηκαν από τους διοργανωτές της εκδήλωσης, οι οποίοι είχαν μεριμνήσει να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι οι επισκέπτες.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ακολούθησε ομιλία-διάλεξη του κ. Γιώργου Κωνσταντινίδη, ερευνητή και συγγραφέα, ο οποίος αρχικά ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή για τη σχέση του ανθρώπου με τα μανιτάρια και έπειτα παρουσίασε τα βασικά είδη μανιταριών που συναντά κανείς στο δάσος και τα «μυστικά» της αναγνώρισής τους.
Ο κ. Γιώργος Κωνσταντινίδης

Μετά την ομιλία του κ. Κωνσταντινίδη ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Ηλία Χούσου, Μετεωρολόγου-Κλιματολόγου και μέλος της ομάδας του Mushring.com, στην οποία παρουσίασε τη σχέση των καιρικών συνθηκών με την ανάπτυξη των άγριων μανιταριών, αναφέροντας τις επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σ’ αυτόν τον τομέα, όπως και τις μεθόδους που ακολούθησε κι ο ίδιος για την πρόγνωση της ανάπτυξης των μανιταριών. 

Ο Ηλίας Χούσος
 Σίγουρα, τέτοιες εκδηλώσεις είναι μια πολύ καλή αφορμή για να απολαύσει κανείς τη φύση και τα άγρια μανιτάρια, να συναντήσει ανθρώπους με κοινά ενδιαφέροντα, φίλους και συγγενείς αλλά και να προκύψουν υπέροχες φιλίες.
Η Άννα Γεροφώτη και η Έφη Μακρή

Ευχαριστούμε τους «Μανιταρόφιλους Θεσσαλίας» που μας προσκάλεσαν στην υπέροχη γιορτή τους, όπως επίσης και τους εθελοντές από το Σύλλογο Νέων Νεοχωρίου για τη φιλοξενία.



mushring