Το αποτύπωμα των σπόρων των μανιταριών


Συχνά, οι έμπειροι μανιταροσυλλέκτες προβαίνουν σε αποτύπωμα των σπόρων των μανιταριών προκειμένου να ταυτοποιήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια το είδος κάποιου μανιταριού. Επειδή, λοιπόν, διαβάζουμε συχνά σε βιβλία και σε οδηγούς αναγνώρισης άγριων μανιταριών για το χρώμα του αποτυπώματος των σπόρων κάποιους είδους μανιταριού, θα αναφερθούμε στη διαδικασία του αποτυπώματος των σπόρων.

Το χρώμα αποτυπώματος των σπόρων δημοφιλών μανιταριών

Την άνοιξη, ενδεχομένως να συναντήσετε σε λιβάδια ή σε ξέφωτα του δάσους το Αγιωργίτικο, Calocybe gambosa. Σε οδηγούς αναγνώρισης αναγράφεται πως το χρώμα των σπόρων του είναι λευκό. 

Ένα ακόμη μανιτάρι που ευδοκιμεί σε λιβάδια και σε βοσκοτόπους είναι το Αγαρικό το πεδινό, Agaricus campestris, του οποίου το αποτύπωμα των σπόρων του έχει χρώμα καφέ-ιώδες. 

Πολύ αγαπητό ανοιξιάτικο μανιτάρι είναι και η Κανθαρέλλα η βρώσιμη, Cantharellus cibarius, που εντοπίζεται κυρίως σε δάση πλατύφυλλων και το αποτύπωμα των σπόρων της φέρει χρώμα ωχροκίτρινο.

Ασφαλώς, με τον ερχομό της άνοιξης περιζήτητες είναι και οι Μορχέλες, όπως η Morchella elata που το χρώμα του αποτυπώματος των σπόρων της είναι λευκό.

Τα στάδια της αποτύπωσης του χρώματος των σπόρων 

Καταρχάς, επιλέγουμε γι’ αυτή τη διαδικασία ώριμα μανιτάρια ώστε να υπάρχουν αρκετά σπόρια που μπορούν να αποτυπωθούν. Φροντίζουμε ώστε τα μανιτάρια που προορίζονται για τη διαδικασία της αποτύπωσης να είναι φρέσκα και σε καλή κατάσταση, να μην είναι μαραμένα ή ταλαιπωρημένα.

Προαιρετικά, μπορούμε να φορέσουμε γάντια μιας χρήσης για τη διαδικασία. Αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαίρι το πόδι και κρατάμε μόνο το καπέλο του μανιταριού. 

Στη συνέχεια, τοποθετούμε το καπέλο του μανιταριού σε ένα κομμάτι χαρτί, έτσι ώστε η εσωτερική πλευρά του καπέλου να εφάπτεται με το χαρτί. Εάν υποψιάζεστε από το είδος του μανιταριού πως το χρώμα του αποτυπώματος των σπόρων θα είναι λευκό, π.χ. σε περίπτωση που υποψιάζεστε πως το μανιτάρι σας είναι Calocybe gambosa, τότε επιλέξτε ένα χρωματιστό χαρτί. Εάν όμως δεν είστε καθόλου σίγουροι για το είδος του μανιταριού, μπορείτε να προβείτε σε περισσότερες ταυτόχρονες αποτυπώσεις, χρησιμοποιώντας περισσότερα ίδια μανιτάρια σε χαρτί διαφορετικού χρώματος. 

Έπειτα, σκεπάζουμε το μανιτάρι με ένα μπολ και περιμένουμε κάποιες ώρες ώστε να πέσουν τα σπόρια στο χαρτί. Ίσως βέβαια χρειαστεί να περιμένουμε από 12 έως 14 ώρες μέχρι μια επιτυχημένη αποτύπωση. Μετά τη διαδικασία, θα μπορούμε να δούμε το χρώμα των σπόρων που έχει αποτυπωθεί στο χαρτί και να είμαστε πιο βέβαιοι για ποιο μανιτάρι έχουμε συλλέξει. 


Δείτε και την 8ήμερη πρόγνωση για ευδοκίμηση μανιταριών στο Mushring.com

Πηγές: 

mushring