Μια ξεχωριστή καλλιέργεια μανιταριών: Lactarius deliciosus


Και ποιος δεν θα ήθελε να μπαίνει στο κτήμα του και να συλλέγει άγρια μανιτάρια! Εάν μάλιστα κάποιος έχει ιδιόκτητα δασωμένα κτήματα, η ιδέα να καλλιεργηθούν άγρια μανιτάρια όπως ο Λακτάριος ο νόστιμος -Lactarius deliciosus- δεν είναι και τόσο ουτοπική. 

Ο Λακτάριος ο νόστιμος είναι ένα ιδιαιτέρως αγαπητό μανιτάρι για τους συλλέκτες και εντοπίζεται στο έδαφος των κωνοφόρων δασών, διαμορφώνοντας την αναγκαία συμβιωτική σχέση του μύκητα με τα δέντρα. Ανάλογα βέβαια την περιοχή, το κλίμα και τις καιρικές συνθήκες, καρποφορεί συνήθως από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.

Είναι ένα αυτοφυές μανιτάρι που συναντάται στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, όμως έχει εισαχθεί τυχαία και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Αυστραλία, καθώς υπάρχουν δάση και φυτείες κωνοφόρων δένδρων.

Ειδικά για την Αυστραλία, ο Lactarius deliciosus ήταν ένα από τα είδη άγριων μανιταριών του βόρειου ημισφαιρίου που μεταφέρθηκε τυχαία στην περιοχή και άρχισε να ευδοκιμεί σε δάση Πεύκης ακτινωτής (Pinus radiata) της Βικτώριας και της Νέας Νότιας Ουαλίας. 


Η καλλιέργεια στη Νέα Ζηλανδία

Στην προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο Λακτάριος ο νόστιμος σε δάση Πεύκης στη Νέα Ζηλανδία, εισήχθησαν απομονωμένα στελέχη από περιοχές της Βόρειας Ευρώπης με παρόμοιο κλίμα με τη Νέα Ζηλανδία και ακολουθήθηκε εργαστηριακή αναπαραγωγή και εμβολιασμός των δέντρων. 

Την άνοιξη του 2000, φυτεύτηκαν πειραματικά μικρά δεντράκια Πεύκης ακτινωτής εμβολιασμένα σε δύο περιοχές, μία στο Βόρειο Νησί και μία στο Νότιο νησί. Τα δεντράκια Πεύκης ήταν ηλικίας από 18 έως 26 μηνών. Μετά από δύο χρόνια, συλλέχθηκαν τα πρώτα μανιτάρια στη φυτεία του Βόρειου Νησιού.

Τώρα βέβαια, εάν θέλει κανείς να πειραματιστεί και να φτιάξει τη δική του καλλιέργεια με Λακτάριους ή ακόμη με Βωλίτες, μπορεί να αγοράσει έτοιμα δεντράκια από την Πορτογαλία. Η εταιρεία «Aromas & Boletοs» προμηθεύει διάφορα είδη μυκορριζικής Πεύκης με άγρια μανιτάρια. Συγκεκριμένα, σε ένα εκτάριο με Πεύκη ακτινωτή μπορεί να παραχθούν έως 200 κιλά μανιτάρια, όταν τα δέντρα φτάσουν στην ηλικία των 5-7 ετών. 

Εκτός από Πεύκη, πωλούνται και μυκορριζικά δέντρα καστανιάς, οξιάς και βελανιδιάς για την παραγωγή Βωλιτών. Στη σελίδα boletosdeorum.pt παρέχονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με την εποχή που πρέπει να φυτευτούν τα δέντρα, όπως και για την τιμή πώλησής τους. 



mushring