Γανόδερμα: ο κύκλος της ζωής



Το Γανόδερμα θεωρείται παραδοσιακά πως είναι ένα δημοφιλές φάρμακο για την θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, η ηπατοπάθεια, η αρθρίτιδα, η βρογχίτιδα και ο καρκίνος.


 Ganoderma lucidum

Ιδιαίτερα το Ganoderma lucidum έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την ενίσχυση της καλής ποιότητας ζωής και της μακροζωίας, όπως επίσης έχει γίνει χρήση του για τη θεραπεία της ατονίας και της αδυναμίας, της αϋπνίας, του γαστρικού έλκους και των διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Η αποτελεσματικότητά του στην ιατρική ήταν τόσο μεγάλη που είναι καταγεγραμμένη στο αρχαιότερο κινεζικό ιατρικό κείμενο, «Shinnoh Honsohkyo», στο οποίο, σύμφωνα με μια ταξινόμηση 365 ειδών, το έλαιο του Ganoderma lucidum καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα «ανώτερα φάρμακα» καθώς παρουσιάζει τις περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες από οποιοδήποτε άλλο βότανο.

Τι τελευταίες δεκαετίες και οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το Ganoderma lucidum περιέχει ένα σύνολο βιοδραστικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των τριτερπένιων, πολυσακχαριτών, νουκλεοτιδίων, στερολών, λιπαρών οξέων, αλκαλοειδών, πρωτεϊνών, αμινοξέων και άλλων ανόργανων στοιχείων. Ανάμεσα σε αυτά τα συστατικά, τα τριτερπένεια και οι πολυσακχαρίτες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν ποικίλες και ενδεχομένως σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες.

'Εως το 1970 το Ganoderma lucidum ήταν ιδιαίτερα σπάνιο και ιδιαίτερα ακριβό. Χάρη στην τεχνολογική και ιατρική πρόοδο κατέστη εφικτή η καλλιέργειά του σε μαζική κλίμακα και πλέον είναι διαθέσιμο σε ιδιαίτερα χαμηλή και προσιτή τιμή. 

Ο κύκλος της ζωής 

Το Γανόδερμα στη φύση φύεται σε πυκνά δασώδη βουνά με υψηλά ποσοστά υγρασίας και λιγοστό φως. Συναντάται σπάνια μιας και αναπτύσσεται κυρίως πάνω σε ξερούς κορμούς νεκρών δαμασκηνιών Quercus serrata ή Pasonia δέντρα. Το άγριο μανιτάρι είναι εξαιρετικά σπάνιο. Παρ’ όλη την καταστροφή απ’ τα έντομα και τις καιρικές συνθήκες, η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη.

Το πρωτογενές μανιτάρι είναι ένα εξαίρετο δίκτυο νημάτων, που ονομάζεται μυκήλιο. Είναι υπόγειο, ζει στο έδαφος, στα κούτσουρα και σε άλλα οργανικά απορρίμματα. Τα μανιτάρια βγαίνουν απ’ το μυκήλιο όταν τα κατάλληλα συστατικά έχουν συγκεντρωθεί και οι κλιματολογικές συνθήκες κρίνονται ευνοϊκές. Τα μανιτάρια ελευθερώνουν τους σπόρους κατά την ωρίμανσή τους. Ο αέρας τα διασπείρει μακριά και όταν βρεθούν στο κατάλληλο σημείο ο κύκλος αρχίζει ξανά. 

Οι υφές του περιέχουν τη μέγιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών ακριβώς τη 18η ημέρα. Αφού προβάλλει το μανιτάρι, δεν είναι εδώδιμο. Η υφή του είναι σκληρή, σχεδόν ξυλώδης, ενώ λάθη στον τρόπο παρασκευής στις καλλιέργειες έχουν το αποτέλεσμα τοξικότητας. Το μανιτάρι ωριμάζει μετά την 90η ημέρα της ζωής του. Μετά από αυτό το σημείο, απελευθερώνει τα πολύτιμα σπόρια του και πλέον γίνεται άχρηστο.

Γενικά, το Γανόδερμα έχει κύκλο ζωής 90 ημερών, το οποίο σημαίνει ότι όποιος καταναλώνει το συμπλήρωμα διατροφής Γανόδερμα 90 ημερών (Reishi Gano – RG) λαμβάνει τα συστατικά του στην πιο έντονη βιοδραστικότητά τους. Όμως, όταν το μανιτάρι Γανόδερμα γίνει 91 ημερών, τα σπόρια που υπάρχουν κάτω από τον πίλο του πέφτουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να εμφανίζει μικρότερη ιαματική δράση.

Αν πάλι το Γανόδερμα είναι ηλικίας 50 ημερών ή 70 ημερών ή 80 ημέρων, δεν είναι ώριμο και ως εκ τούτου δεν προσφέρει στον οργανισμό την ίδια βιοδραστικότητα όπως το μανιτάρι των 90 ημερών.

Μετά την ωρίμανσή του ο φρουτώδης κορμός του σκληραίνει με την παρουσία φυτικών ινών, καθιστώντας τη διαδικασία της εκχύλισης δύσκολη καθώς και την πέψη των δραστικών συστατικών. Η διαδικασία της εκχύλισης μπορεί να καθοριστεί χρονικά σε συγκεκριμένο στάδιο, όταν η περιεκτικότητα του μυκηλίου σε δραστικά συστατικά είναι η μέγιστη. 

Χωρίς τα εμπόδια των φυτικών ινών, η απόσταξη είναι πιο ολοκληρωμένη και το απόσταγμα πιο εύπεπτο. Ωστόσο, εργαστηριακά βρέθηκε ότι το μυκήλιο του Γανοδέρματος ηλικίας 18 ημερών μπορεί να υστερεί σε όλα τα σημεία από το ώριμο Γανόδερμα 90 ημερών (Reishi Gano - RG) αλλά έχει τετραπλάσιο οξυγόνο σε σχέση με το ώριμο Γανόδερμα 90 ημερών (RG).


Δείτε και την 8ήμερη πρόγνωση για ευδοκίμηση μανιταριών στο Mushring.com


mushring