Οι Μαύρες τρομπέτες αγαπούν την υγρασία και τον χειμώνα



Ένα μανιτάρι που μπορεί να συναντήσει κανείς στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα σε ένα δάσος κωνοφόρων ή πλατύφυλλων, και κυρίως κοντά σε δρυς και οξιές, είναι ο Craterellus cornucopioides, κοινώς Μαύρη τρομπέτα ή Κέρας της Αμάλθειας. Η Μαύρη τρομπέτα είναι ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό μανιτάρι που σποραδικά αναπτύσσεται και στη Βόρεια Αμερική, λόγω της μεταφοράς σπόρων από το χώμα που χρησιμοποιήθηκε ως πρόσθετο βάρος για τα πλοία που έφευγαν από την Ευρώπη για την Αμερική την εποχή της Αποικιοκρατίας. 

Γενικά, οι Μαύρες τρομπέτες αναπτύσσονται σε ψυχρά και υγρά περιβάλλοντα, γι’ αυτό άλλωστε είναι σύνηθες να εντοπίζονται σε περιοχές που φυτρώνουν και βρύα. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο πως θα συναντήσουμε Μαύρες τρομπέτες μόνο το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξή τους. Έτσι, υπήρξαν καταγραφές στην Ελλάδα και σε χώρες της Βαλκανικής για ευδοκίμηση Μαύρης Τρομπέτας τον Ιούλιο του 2018, εποχή που ακολούθησε μετά από παρατεταμένη περίοδο βροχοπτώσεων και σημειώθηκαν ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Και μπορεί λόγω εμφάνισης και σχήματος να είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς αυτό το υπέροχο εδώδιμο μανιτάρι, όμως δεν είναι και τόσο εύκολο να διακρίνει το ανθρώπινο μάτι ένα σκουρόχρωμο μανιτάρι που μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα σε βρύα και φύλλα δέντρων. Αν πάλι βρείτε ένα μανιτάρι, ερευνήστε προσεκτικά τον χώρο, γιατί σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα του ίδιου είδους σ’ αυτή την περιοχή.

Λόγω της πλούσιας και ευχάριστης γεύσης τους, οι Μαύρες τρομπέτες μπορούν να συνοδεύσουν εξαιρετικά πολλές συνταγές κρεατικών, ζυμαρικών και θαλασσινών. Μια συνταγή που μπορεί να συνδυάσει γεύσεις και αρώματα της ορεινής Ελλάδας είναι η πέστροφα στη σχάρα με σάλτσα Μαύρης τρομπέτας.

Υλικά

  • 2 πέστροφες 
  • 300-400γρ. φρέσκες Μαύρες τρομπέτες ψιλοκομμένες
  • πολτός από μία σκελίδα σκόρδου 
  • ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι 
  • ½ κούπα ζωμό λαχανικών ή ψαριού
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί 
  • 1 μικρό κομμάτι αγελαδινό βούτυρο

Βάλτε τις πέστροφες να ψηθούν στη σχάρα. Για την προετοιμασία των μανιταριών ακολουθήστε την εξής διαδικασία: 
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Έπειτα προσθέστε τα μανιτάρια και σοτάρετε για 5 λεπτά περίπου. Προσθέστε στη συνέχεια και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το κρασί και το ζωμό και αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να μειωθεί στο μισό περίπου ο όγκος του. Ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις, προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Όταν η σάλτσα σας είναι έτοιμη, τη σερβίρετε πάνω από τις πέστροφες.

Συνοδεύστε το γεύμα σας με ένα ελληνικό λευκό κρασί, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο ή Μοσχοφίλερο.


Καλή σας όρεξη! 

mushring