Μανιτάρια και τρούφες, από το δάσος στο τραπέζι




Μια ακόμη εξαιρετική εκδήλωση για τα μανιτάρια και τις τρούφες πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στα πλαίσια του προγράμματος "Incredible - Innovation Networks of Cork, Resins and Edibles in the Mediterranean basin".



Η εκδήλωση γνωριμίας του κοινού της πόλης των Ιωαννίνων με τον συναρπαστικό κόσμο των μανιταριών, ξεκίνησε με ομιλία της Δρ. Καλλιόπης Στάρα αναφορικά με τις δράσεις του προγράμματος καθώς και τις προοπτικές που δημιουργούνται σε μια περιοχή από την προώθηση της μυκοφιλίας, ιδιαίτερα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών



Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση είχαν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τους Μανιταρόφιλους Ηπείρου για βασικά είδη άγριων μανιταριών, όπως επίσης για τα κύρια χαρακτηριστικά που ελέγχονται μακροσκοπικά, έτσι ώστε να γίνεται ασφαλής ταυτοποίηση και προσεκτική συλλογή μανιταριών. 



Και επειδή η συλλογή μανιταριών και το κυνήγι τρούφας αποτελούν άλλωστε τα τελευταία χρόνια μια ολοένα και πιο δημοφιλή δραστηριότητα στα ευρωπαϊκά δάση, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την ενδιαφέρουσα εκδήλωση αφιέρωμα στις τρούφες. Ακόμη μία φορά τα μέλη του Troufa club παρουσίασαν στο ευρύ κοινό τον υπόγειο "θησαυρό" της φύσης, τις τρούφες, τις προοπτικές της καλλιέργειας καθώς και τη γαστρονομική τους αξία.




Τέλος, ακολούθησε γευσιγνωσία με άγρια μανιτάρια με την υποστήριξη του Τομέα Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360⁰.



Αντικείμενο-Σκοπός της Εκδήλωσης

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται τα δάση και τα λιβάδια της χώρας με σκοπό τη συλλογή μανιταριών. Κι ενώ στο παρελθόν οι Έλληνες συνήθιζαν να συλλέγουν 2-3 είδη ανά περιοχή, σήμερα γεμίζουν τα καλάθια τους με πολλά είδη και το λεξιλόγιό τους με νέες λέξεις: οι αμανίτες του Καίσαρα (Amanita caesarea), οι βωλίτες (Boletus edulis, Boletus aereus) οι κανθαρίσκοι (Cantharellus spp.), οι λακτάριοι οι νόστιμοι (Lactarius deliciosus) και οι μορχέλες (Morchella conica) αποτελούν κοινά είδη που συλλέγονται στη χώρα, έχουν εισχωρήσει στην ελληνική κουζίνα και σερβίρονται πλέον και σε πολλά εστιατόρια. Μάλιστα μπορούμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών η μυκοφιλία αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα, η οποία, όπως άλλωστε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούνταν στο παρελθόν χώρα μυκόφοβη. 

Εννέα σύλλογοι μανιταρόφιλων (8 τοπικοί/περιφερειακοί και ένας εθνικός) υπάρχουν πλέον στη χώρα, αριθμούν συνολικά χιλιάδες μέλη και δραστηριοποιούνται σε εκπαιδευτικά σεμινάρια αναγνώρισης, εξορμήσεις στο δάσος, εκδόσεις, οργάνωση εκδηλώσεων και γαστρονομικών επιδείξεων. Ταυτόχρονα εμπορικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τα μανιτάρια όλο και αυξάνονται και αφορούν όχι μόνο τα μανιτάρια αλλά και τους υπόγειους καρπούς κάποιων ειδών μυκήτων, τις τρούφες. 

Η συλλογή μανιταριών και το κυνήγι τρούφας αποτελούν άλλωστε τα τελευταία χρόνια μια ολοένα και πιο δημοφιλή δραστηριότητα στα ευρωπαϊκά δάση, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που αφορούν σε δραστηριότητες αναψυχής για ερασιτέχνες συλλέκτες, συλλογή για εμπορικούς σκοπούς, καθώς και δραστηριότητες μυκοτουρισμού, γαστρονομίας κι εκπαίδευσης. Καθώς η ζήτηση για είδη που δεν καλλιεργούνται συνεχώς αυξάνεται λόγω μιας ανερχόμενης γαστρονομικής αξίας, κατάλληλες πρακτικές δασικής διαχείρισης (mycosilviculture) σε συνδυασμό με καινοτόμες πρακτικές που δεν βλάπτουν τις άλλες οικοσυστημικές λειτουργίες των δασών, αποτελούν μία από τις βασικές προκλήσεις για τη διαχείριση των ιδιαίτερων αυτών Μη Ξυλωδών Δασικών Προϊόντων. 

Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα συλλογής μανιταριών εγείρει επίσης σημαντικά ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και υγείας, καθώς το κοινό δυνητικά είναι πιθανό να εκτεθεί και σε δηλητηριώδη είδη μανιταριών. Είναι επομένως σημαντικό η αυξημένη ενασχόληση με τα μανιτάρια να συνοδεύεται με τη σωστή ενημέρωση του κοινού και στην εκπαίδευσή του στην αναγνώριση και ταυτοποίηση εδώδιμων και μη ειδών.  

mushring