Κυπριακή συνταγή: αφέλια με μανιτάρκα τζ'αι [τζαι] πουρκούριν

 


Η συνταγή προέρχεται από τη Μελίνη της ορεινής επαρχίας Λάρνακας, την οποία βρήκαμε στην ιστοσελίδα «ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ». Στη συνταγή αξιοποιούνται τα νόστιμα κόκκινα μανιτάρια που φύονται στην περιοχή της Κύπρου, δηλαδή ο αγαπημένος σε όλους Λακτάριος ο νόστιμος (Lactarius deliciosus). Με την προσθήκη τους στα αφέλια, τα μανιτάρια γίνονται κρασάτα. Ουσιαστικά πρόκειται για μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος σε κρασί και κόλιανδρο, με μανιτάρια και πιλάφι πλιγούρι.

Υλικά Συνταγής

Για τα αφέλια:

1 κιλό κρέας χοιρινό.

½ κιλό μανιτάρια του βουνού (ή αγορασμένα).

1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί, ξηρό.

Κόλιανδρος ξηρός κοπανισμένος.

Αλάτι και πιπέρι.

Ελαιόλαδο.

Φρέσκος κόλιανδρος για πασπάλισμα.

Για το πλιγούρι:

2 ποτήρια πλιγούρι.

1 μέτριο κρεμμύδι. 

Ζωμός λαχανικών (κύβος ή δικής μας παρασκευής).

4-5 ποτήρια νερό.

Πολτός από 4 κόκκινες ντομάτες. 

Αλάτι και πιπέρι.

Μία πρέζα ζάχαρη.

Εκτέλεση Συνταγής

Για τα αφέλια: 

Κόβουμε το κρέας σε κύβους.

Το τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσει και μετά το βγάζουμε από τη φωτιά.

Σε άλλο σκεύος τσιγαρίζουμε ελαφρά τα μανιτάρια σε λίγο λάδι.

Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον κόλιανδρο και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε λίγο νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για λίγο, να ενωθούν τα υλικά.

Σερβίρουμε σε πιατέλα με φρέσκο κόλιανδρο για γαρνιτούρα, μαζί με το πιλάφι πλιγούρι με ντομάτα.

Για το πλιγούρι: 

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, τόσο όσο για να μαραθεί.

Προσθέτουμε την ντομάτα.

Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη ζάχαρη.

Προσθέτουμε 4-5 ποτήρια νερό.

Ρίχνουμε τον ζωμό και το πλιγούρι και το αφήνουμε να βράσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πλιγούρι να ψηθεί, μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.

Αφαιρούμε το καπάκι της κατσαρόλας και σκεπάζουμε με μία καθαρή, βρεγμένη πετσέτα μέχρι το σερβίρισμα (Μαρτυρία: Χρήστος Ηρακλέους, στο Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής 2014, Μαγειρεύω Κυπριακά 2012-2013, αδημοσίευτα στοιχεία).

Μέθοδος Μαγειρέματος

Για τα αφέλια:

τηγάνισμα

σβήσιμο με κρασί

ψήσιμο σε κατσαρόλα

Για το πλιγούρι:

σοτάρισμα

ψήσιμο σε κατσαρόλα


Πηγή: «ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ».

Δείτε και την 8ήμερη πρόγνωση για ευδοκίμηση μανιταριών στο Mushring.com






mushring