Τα σκιουράκια καταναλώνουν τοξικά μανιτάρια;

 

Στις περιηγήσεις μας στο δάσος για αναζήτηση άγριων μανιταριών δεν είναι λίγες οι φορές που αντικρίζουμε μισοφαγωμένα τοξικά μανιτάρια, όπως μανιτάρια του γένους Amanita. 

Αν αναρωτιέστε ποια μικρόσωμα ζωάκια μπορεί να έχουν καταναλώσει αυτού τους είδους τα μανιτάρια και κατά πόσο επηρεάζεται η υγεία τους από την κατανάλωσή αυτών των μανιταριών, δεν έχετε παρά να επαναλάβετε το πείραμα-παρατήρηση του Ιάπωνα καθηγητή SUETSUGU Kenji.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Kobe Graduate School of Science, SUETSUGU Kenji, σε συνεργασία με τον φωτογράφο GOMI Koichi, παρατήρησε στην περιοχή Nagano της Ιαπωνίας έναν σκίουρο του γένους Sciurus lis να τρέφεται τακτικά με τοξικά μανιτάρια, συμπεριλαμβανομένων των Amanita muscaria και Amanita pantherina.

Ο ίδιος σκίουρος επέστρεφε ξανά και ξανά στο ίδιο μέρος και συνέχιζε να τρέφεται με τα συγκεκριμένα μανιτάρια, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως οι σκίουροι πολύ πιθανόν να είναι σε θέση να καταναλώσουν ακόμη και δηλητηριώδη μανιτάρια. 

Η ανακάλυψη αυτή παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «Frontiers in Ecology and the Environment», την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Δείτε στην ακόλουθη σελίδα τις σχετικές φωτογραφίες: kobe-u.ac.jp

Δείτε και την 8ήμερη πρόγνωση για ευδοκίμηση μανιταριών στο Mushring.com





mushring