Αφιέρωμα στα 10 χρόνια της Μανιταρογιορτής του Σκλήθρου




Η 8η γιορτή μανιταριού διοργανώνεται την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στο Σκλήθρο Λάρισας. Η φετινή γιορτή όμως είναι ξεχωριστή, αφενός γιατί συμπληρώνονται 10 χρόνια από την 1η Μανιταρογιορτή του 2008, αφετέρου δε επειδή η γιορτή είναι αφιερωμένη τιμής ένεκεν στον αείμνηστο καθηγητή και ερευνητή μυκητολογίας Ζαχαρία Αθανασίου. 
(Φωτογραφία: Λάζαρος Δεληγιάννης)
Ο Ζαχαρίας Αθανασίου είχε τιμήσει το Σκλήθρο με την παρουσία του κατά την 1η Μανιταρογιορτή τον Οκτώβριο του 2008 και ήταν εισηγητής μιας εξαιρετικής παρουσίασης-αναγνώρισης των άγριων μανιταριών της περιοχής. Μικροί και μεγάλοι άκουγαν με προσοχή και αμείωτο ενδιαφέρον τον αείμνηστο καθηγητή να τους καθοδηγεί βήμα βήμα στην αναγνώριση των μανιταριών και να τους πληροφορεί για το πόσα είδη εδώδιμων μανιταριών ευδοκιμούν στο δάσος του Μαυροβουνίου. 

Το Σκλήθρο βρίσκεται «αγκαλιασμένο» ουσιαστικά από ένα πυκνό δρυοδάσος, που σίγουρα είναι η χαρά κάθε μανιταροσυλλέκτη. Όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη μανιταριών, τότε η εξόρμηση στο δάσος αποφέρει σίγουρους καρπούς. Το θετικό είναι πως το δάσος του Σκλήθρου είναι γενικά βατό και με εύκολη πρόσβαση για το μανιταροσυλλέκτη. 
(Φωτογραφία: Ε. Μακρή)
Η 1η Μανιταρογιορτή του 2008 που διοργανώθηκε από τον «Eξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Σκληθριωτών» σε συνεργασία με το «Σύλλογο Μανιταρόφιλων  Θεσσαλίας» αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους και τους φίλους των μανιταριών, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο έως το 2012. 
(Φωτογραφία: Λάζαρος Δεληγιάννης)
Στις τρεις πρώτες Μανιταρογιορτές, η εκδήλωση τελούνταν στον υπαίθριο χώρο του γηπέδου του χωριού, αλλά από το 2011 και μετά απέκτησε πια σταθερή στέγη στο ανακατασκευασμένο πρώην Δημοτικό Σχολείο. Από το 2012 και εξής, η Μανιταρογιορτή γίνεται πια κάθε δύο χρόνια.  
(Μανιταρογιορτή 2012. Φωτογραφία: Άννα Γεροφώτη)

Το πρόγραμμα της γιορτής

Όπως σε κάθε γιορτή έτσι και στη φετινή, το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκινά από το πρωί στις 9:00 για εξόρμηση στο δάσος και συλλογή μανιταριών. Έχει οριστεί ως σημείο συνάντησης η «Πλάστιγγα», στο δρόμο Ελάφου-Σκλήθρου (39ο 35΄24,48 Β 22ο 50΄60 Ε). Αν, λοιπόν, έρθει κάποιος από το δρόμο Ελάφου-Σκλήθρου, δεν θα χρειαστεί να εισέλθει στο χωριό για την εξόρμηση. Πάρτε καλαθάκια και μαχαίρια, φορέστε τα ορειβατικά μποτάκια σας και ετοιμαστείτε για την εξόρμηση. Ας ευχηθούμε μόνο να αρχίσει να βρέχει για να βγουν και μανιτάρια.
(Το σημείο συνάντησης. Φωτογραφία: Άννα Γεροφώτη)

Στη συνέχεια, στις 11:15 θα συγκεντρωθούν όλοι στο χώρο της εκδήλωσης για να ταυτοποιηθούν τα μανιτάρια που θα έχουν συλλεχθεί στο δάσος. Θα ακολουθήσει διάλεξη με θέμα «Μανιταρογνωσία, άγρια μανιτάρια και ο ρόλος τους στη διατροφή και το οικοσύστημα». Ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος του συλλόγου «Μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας», ο Στέργιος Μίχος.
(Μανιταρογιορτή 2014. Διάλεξη του κ. Κωνσταντινίδη)

Στις 13:00 Γευσιγνωσία! Θα προσφερθούν μανιταρόσουπα που θα την μαγειρέψουν οι γυναίκες του Σκλήθρου, ψητά μανιτάρια, αλλά και ζυμαρικά με μανιτάρια σε πρωτότυπες συνταγές που θα μαγειρέψουν σεφ και σπουδαστές της σχολής μαγειρικής ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας, με επικεφαλής τον σεφ και καθηγητή μαγειρικής κ. Βασίλη Παναγούλη.

(Μανιταρογιορτή 2016. Φωτογραφία: Άννα Γεροφώτη)

Στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας θα προσφερθεί στους επισκέπτες άφθονο κρασί, εντελώς δωρεάν. 
Στο χώρο της γιορτής, βέβαια, ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί και πολλές άλλες λιχουδιές. Οι γυναίκες του χωριού θα έχουν ετοιμάσει πίτες και γλυκά, που θα πωλούνται έναντι ενός συμβολικού ποσού, απλά για ενίσχυση του συλλόγου.
(Μανιταρογιορτή 2011)

Αν θέλετε να προγευτείτε πώς μπορεί να είναι μια σκληθριώτικη μανιταρόπιτα, δείτε και προηγούμενο άρθρο μας. Επίσης, στους επισκέπτες θα προσφέρεται καφές και τσάι με βότανα, έναντι πάλι ενός συμβολικού ποσού. 

Δραστηριότητες για τα παιδιά

Στη μανιταρογιορτή του Σκλήθρου οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υπαίθριες αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες. Τις υπαίθριες δραστηριότητες για τα παιδιά τις έχει αναλάβει η Trekking Hellas, και οι δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά θα έχουν ως θέμα «Γνωρίζω τα μανιτάρια», με την παιδαγωγό κα. Μάχη Ζούκα.
(Μανιταρογιορτή 2016. Φωτογραφία: Άννα Γεροφώτη)

Η είσοδος θα είναι 2 ευρώ για τους ενήλικες. 
Πληροφορίες για οποιαδήποτε άλλη απορία στα τηλέφωνα: 6970274260 κος Γεροφώτης, 6974601730 κος Μίχος. 

Διαμονή

Δυστυχώς στο Σκλήθρο δεν υπάρχει κάποιο κατάλυμα για εκείνον που θα εκδράμει από μακριά. Μπορεί όμως να αναζητήσει δωμάτιο σε ένα από τα κοντινά ξενοδοχεία. Ενδεικτικά, μπορεί να απευθυνθεί στο ξενοδοχείο Paradies στο Πολυδένδρι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Σκλήθρο, ή στο Golden Beach Hotel στον Αγιόκαμπο. 

Σημειωτέον, το Σκλήθρο εκτός από ένα θαυμάσιο και πυκνό δάσος διαθέτει και πανέμορφες παραλίες. Αν, λοιπόν, ο καιρός είναι ακόμη ζεστός, μη διστάσετε να απολαύσετε μια βουτιά στον Ρακοπόταμο. 
(Ρακοπόταμος. Φωτογραφία: Ε. Μακρή)


Καλή επιτυχία στην 8η Μανιταρογιορτή

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Λάζαρο Δεληγιάννη και την κυρία Άννα Γεροφώτη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.