Η απλή εκδοχή της βλάχικης συνταγής για πλιγούρι και μανιτάρια


Για όλους εκείνους τους αγαπητούς μας φίλους που θα ήθελαν να δοκιμάσουν κι εκείνοι να μαγειρέψουν την αυθεντική βλάχικη συνταγή για πλιγούρι με μανιτάρια, αλλά δυσκολεύονται στην αποκωδικοποίηση της εκτέλεσης, ακολουθεί η απλή εκδοχή της συνταγής.  

Υλικά: 

 250γρ. άγρια μανιτάρια, Βωλίτες ή αγαρικά.
300γρ. πλιγούρι.
1 σκελίδα σκόρδο.
1 κρεμμύδι ξερό.
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Ελαιόλαδο.
Αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση: 

Αφού φιλετάρουμε τα άγρια μανιτάρια, τα σοτάρουμε ελαφρώς στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και με μία πολτοποιημένη σκελίδα σκόρδου. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι στα μανιτάρια και περιμένουμε έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και ροδίσουν αρκετά τα μανιτάρια μας. Μόλις δούμε πως τα μανιτάρια είναι έτοιμα, σβήνουμε την εστία.



Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την καυτερή πιπεριά με λίγο ελαιόλαδο και μόλις μαραθεί το κρεμμύδι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ή τριμμένη φρέσκη ντομάτα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 200ml νερό και βάζουμε να βράσει στην κατσαρόλα και το πλιγούρι. Τότε προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι, ανάλογα βέβαια με τη γευστική επιθυμία του καθενός. Εάν δεν έχετε κόκκινη καυτερή πιπεριά, προσθέστε στο πλιγούρι 3 σταγόνες ταμπάσκο. 


Προσέχουμε να βράσει το πλιγούρι σε πολύ χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Διαδοχικά, ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό. Αφού βράσει το πλιγούρι περίπου 20 λεπτά, τότε προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για να αναμειχθούν όλα τα υλικά. 


Μετά από δέκα λεπτά και συνεχή φροντίδα να μην κολλήσει το πλιγούρι και προσθέτοντας εάν χρειάζεται λίγο νερό, το γεύμα μας είναι έτοιμο.

Για τους πιο καλοφαγάδες, μπορεί να προστεθεί στο τέλος λίγο τριμμένο τυρί φέτα και να απογειωθεί η γεύση του φαγητού.




Καλή σας όρεξη!