Ψάχνοντας μανιτάρια τον χειμώνα

 

Πολλοί από εμάς που λατρεύουμε τα μανιτάρια και τις εξορμήσεις στη φύση την περίοδο του χειμώνα μελαγχολούμε καθώς οι καιρικές συνθήκες μας αποτρέπουν να ξεχυθούμε στα βουνά, αλλά και τα μανιτάρια είναι λιγοστά. Ωστόσο, εάν δεν φοβάστε το κρύο και αγαπάτε τις εξορμήσεις, ακόμη και την περίοδο του χειμώνα ευδοκιμούν μανιτάρια, κάποια εδώδιμα και κάποια απλά για έρευνα και παρατήρηση. 

Ποια μανιτάρια μπορεί κανείς να συναντήσει τον χειμώνα; 

Ένα αγαπημένο μανιτάρι που μπορεί να συναντήσει κανείς σε κορμούς δέντρων ακόμη και με χιόνι είναι η Φλαμουλίνη η βελουδόποδη (Flammulina velutipes). 

Αυτό το είδος μανιταριού αναπτύσσεται κατά ομάδες στους νεκρούς κορμούς οξιάς ή βελανιδιάς. Παλιότερα αναπτυσσόταν και στις φτελιές, το αυτοφυές φυλλοβόλο δέντρο που ανήκει στο γένος Ulmus που δυστυχώς εξαιτίας της «ολλανδικής ασθένειας» της φτελιάς που εμφανίστηκε στην Ευρώπη, στη Β. Αµερική και στη Νοτιοδυτική Ασία τον 20ο αιώνα, αφανίστηκε κυριολεκτικά. Στην Ελλάδα, η ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1968 σε περιοχές της Μακεδονίας και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Φλαμουλίνη η βελουδόποδη καλλιεργείται εντατικώς στην Ιαπωνία και στην Κίνα καθώς αποτελεί βασικό συστατικό για πολλά πιάτα της ασιατικής κουζίνας. Μάλιστα, τα ασιατικά Enokitake εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου. 

Auricularia auricula-judae 

Σε παλιότερη δημοσίευση, είχαμε αναφέρει πως αυτό το είδος μανιταριού στη Νιγηρία το χρησιμοποιούσαν για να προσφέρει ανακούφιση από τις αιμορροΐδες και ως φάρμακο της αιμόπτυσης. Εκτός όμως από την φαρμακευτική του δράση, αυτό το είδος μανιταριού χρησιμοποιούνταν και ως τρόφιμο από αρχαιοτάτους χρόνους στην Αφρική και την Ασία. Ειδικά στην Κίνα τα μανιτάρια Auricularia auricula-judae ακόμη και σήμερα συνοδεύουν σούπες και σαλάτες. 

Κι αν ακόμη εμάς στην Ελλάδα μας ξενίζει η ιδέα μιας σαλάτας ή μιας σούπας με Auricularia auricula-judae, σε μια περιήγηση στο δάσος τον χειμώνα υπάρχει περίπτωση να βρούμε σε κορμούς πλατύφυλλων Pleurotus ostreatus, που αναμφισβήτητα είναι σε όλους ένα αγαπητό είδος μανιταριού. 

Τέλος, κοινό χειμωνιάτικο μανιτάρι είναι και η Clitocybe nuda (Λεπίστα η γυμνή) που ευδοκιμεί σε δάση φυλλοβόλων ή σε μεικτά δάση. Σίγουρα, το βιολετί της χρώμα τραβάει αμέσως την προσοχή του μανιταροσυλλέκτη για να την φωτογραφήσει, χρειάζεται όμως και προσοχή για αν θα τη βάλει τελικά στο καλάθι του. Πάντα, προσέχουμε ποια μανιτάρια συλλέγουμε και ασφαλώς δεν καταναλώνουμε μανιτάρια που δεν είμαστε σίγουροι για την εδωδιμότητά τους. 

Το μόνο σίγουρο είναι πως με ήπιες καιρικές συνθήκες ακόμη και τον χειμώνα μπορούμε να χαρούμε εξορμήσεις στα δάση και να εντοπίσουμε μανιτάρια.

Δείτε και την 8ήμερη πρόγνωση για ευδοκίμηση μανιταριών στο Mushring.com

 Καλές εξορμήσεις!

 

Φωτογραφία 





mushring